Decenta caracterizeaza azilele de batrani din Bucuresti

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Batranii sunt foarte sensibili, cand cineva rade sau isi bate joc de ei, mai ales ca se simt marginalizati si neputinciosi .
Dincolo de durerile lor zilnice, suparatoare, orice aluzie la situatia lor si orice ironie ii deranjeaza. Stau in apartamentul lor, doresc sa adoarma putin, dar pe scara scandal. Simt ca explodeaza de nervi si ca le creste tensiunea. Inceteaza cearta dintre vecini si in fata blocului se aduna copiii, tipa, se alerga si se stropesc cu apa.
Am vazut de multe ori, cum copiii se stramba in spatele batranilor sau ii stropesc cu apa. Uneori batranii aud cuvintele urate ale celor tineri spuse la adresa lor si atitudinea de respingere ii mahneste profund.
Cu toate acestea sunt nevoiti sa iasa in lume, sa isi cumpaere medicamente sa isi incaseze pensia sa plateasca facturi. In orice moment ei pot deveni victime ale raufacatorilor. Vazandu-se jefuiti de bunuri supararea poate fi atat de mare, incat le poate cauza moartea.

5
Stiu o batrana careia ii placea sa stranga banii pe care ii tinea acasa sub o saltea. Cat a fost in putere a vandut orice: unt, lapte, oua si fasole. Nu manca ea ca sa stranga bani. Intr-o zi, niste infractori au trecut pe drum, au vazut-o in varsta si si-au dat seama ca poate fi o victima usoara.

Au intrat in curte si i-au spus ca merg cu masina prin sat sa cumpere pet-uri. Bucuroasa, femeia s-a oferit sa le vanda din rezervele sale. Au negociat si batrana trebuia sa primeasca 50 de lei contravaloarea marfii, dar infractorii au scos o hartie de 1 milion. Atunci batrana s-a oferit sa le schimbe banii si cel mai rapid dintre hoti a urmarit-o si a identificat locul comorii.

Au lasat-o sa se intoarca, apoi i-au cerut o bucata de paine si un pahar de apa, timp in care i-au luat toti banii si au plecat. Cand s-a intors cu painea si cu apa, ei nu mai erau si atunci a inteles ea adevarul. De suparare a facut un atac cerebral, iar dupa doua luni a murit.
La azile de batrani in Bucuresti oamenii gasesc decenta si siguranta de care au nevoie la varsta senectutii.
Personalul li se adreseaza respectuos si este mereu gata sa le indeplineasca orice dorinta. Caminele de batrani private se afla la marginea orasului, aproape de padure, asa ca batranii nostri gasesc aici linistea de care au nevoie.
Ei sunt primiti cu paturi si saltele noi, in camere curate si luminoase, alaturi de alti batrani cumsecade cu care pot lega prietenii.
Intreaga cladire este monitorizata video, iar personalul medical intervine de cate ori realizeaza ca este ceva in neregula cu locatarii.
De la televizorul din camera, la gimnastica medicala sub supraveghere, la sala de jocuri si piscina, cand se poate inota acestea sunt surse de divertisment de care locaterii se pot bucura din belsug.
Ziua lor de nastere este sarbatorita cu fast, iar de sarbatori participa cu totii la mese festive si isi fac urari din inima.
Haine spalate si calcate cu grija, ajutor la baie si la deplasare, mancare buna si din belsug si mai ales liniste definesc impreuna atmosfera decenta care domneste aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>