Vin brut Extra-brut. Ce este si cum fac alegerea potrivita

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

primastilla-5_1

O ocazie speciala trebuie sa fie celebrata asa cum se cuvine, iar un vin spumant nu are cum sa lipseasca. Acesta este asociat intotdeauna cu momentele importante din viata noastra, de la aniversari, nunti, botezuri si pana la celebrarea oricarei reusite personale. Probabil ca ai observat pe eticheta sticlelor ca unele sunt brut, extra-brut, dar nu stii ce inseamna asta? Acestea sunt intalnite alaturi de clasificarile sec, demisec, demidulce si dulce si fac referire la cantitatile de zahar pe care le regasim in vin.

Brut inseamna ca spumantul are o concentratie scazuta de zahar, intre 0 si 12 grame la un litru. Dar Brut poate fi impartit mai departe in doua subcategorii, adica Brut Nature avand o concentratie intre 0 si 3 grame pe litru, pe cand Extra Brut aduce o concentratie intre 0 si 6 grame pe litru. Ca o comparatie, vinul sec este cel care are o concentratie intre 0 si 6 grame pe litru, cu toate ca in cazul spumantului sec, aceeasi categorie este asociata cu o valoare intre 12 si 32 de grame pe litru. Cu alte cuvinte, un spumant sec poate fi considerat echivalentul unui vin demisec sau poate chiar demidulce.

Nu in ultimul rand, spumantul sec se imparte si acesta in doua subcategorii, cel sec cu o concentratie intre 17 si 32 de grame pe litru si extra sec cu un nivel intre 12 si 17 grame pe litru. In schimb, fata de vinul obisnuit, in cazul celui spumant intervine un alt factor: acidul. Este important sa se creeze un echilibru intre acesta si nivelul de zahar pentru a putea obtine un gust placut. Bineinteles, acest echilibru este subiectiv si variaza de la un vin la altul, motiv pentru care vinul preferat al unuia poate sa fie cel mai putin placut de catre altcineva.

Pentru a face alegerea potrivita oricine poate tine cont de aceste detalii, iar mai departe totul tine de gusturi. Unii apreciaza mai mult gustul aspru al spumantului Extra-brut pe cand altii sunt multumiti de cel brut.

Alege cu incredere vinul brut de la Crama Budureasca intrucat colectia Shine se afla in topul preferintelor multora. Spumantul se obtine folosind aceasi metoda pe care o intalnim la realizarea vinurilor Prosecco, de fermentare in tank. Aceasta se deosebeste de metoda traditionala de fermentare a vinului in sticla prin faptul ca baza vinului se amesteca cu zaharurile si drojdiile intr-un tank de dimensiuni mari. Mai departe, vinul se lasa la fermentat pentru trei luni, timp in care se adauga mari cantitati de CO2 ce se elibereaza treptat pentru a genera presiune in tank. Ulterior, vinul se filtreaza si imbuteliaza fara sa fie invechit. Metoda de productie influenteaza mult si prospetimea, dar si gustul foarte fructat apreciate de multi. Pentru ca experienta sa fie completa se recomanda consumul acestui spumant la o temperatura intre 6 si 8 grade intrucat atunci este pus in valoare cu adevarat.

Strugurii de Feteasca Alba dau viata acestui spumat de calitate si aduce in prim plan cele mai mari calitati ale acestui soi romanesc. Astfel, intalnim un vin cu o culoare foarte discreta de verde pal, asemanator aurului italian. Totusi, gustul este o adevarata placere si aduce aminte de pere coapte si aroma mediteraneana de piersici. La fel ca multe alte spumante, si acesta este foarte versatil la capitolul asocieri culinare, motiv pentru care se poate consuma alaturi de preparate la gratar, pui, peste, fructe de mare, orez, legume caramelizate, salate sau branzeturi proaspete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>