Benzi transportoare actionate de motoare electrice

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Cu totii am vazut sau am utilizat la un moment dat o banda transportoare, fie la locul de munca, fie la televizor, aeroport sau la salile fitness. Rolul acestor dispozitive care pot fi intalnite pretutindeni este unul simplu: de a transporta rapid si eficient cantitati mari de materiale sau obiecte de toate tipurile, dimensiunie sau greutatile dintr-un punct in altul. Prin folosirea sistemelor de benzi rulante se elimina nevoia de lucru manual se grabeste productia si se reduc considerabil costurile acesteia. Exista doua clase principale de benzi transportoare, cele pentru mutarea obiectelor in interiorul unei fabrici, precum conserve, cutii, sticle, componente electronice, etc., si benzile pentru transportarea volumelor mari de materiale cum sunt cele folosite la deplasarea graului, sarii, carbunelui, a diverselor tipuri minereurilor si a multor altora. Din cauza versatilitatii si a durabilitatii lor astfel de sisteme sunt raspandite in multe tipuri de industrii precum cea a electronicelor, a procesarii alimentelor, a imbutelierii, industria chimica si multe altele.

Din punctul de vedere al functionarii, aceste sisteme de transport sunt formate din doua sau mai multe roti de transmisie legate de o bucla nesfarsita de banda. In functie de utilizare si necesitati, cel putin una, daca nu mai multe sau chiar toate rotile de transmisie se rotesc prin intermediul actiunii unor motoare electrice. Aceste roti de transmisie nu doar pun in miscare banda care le leaga, dar o pot si tensiona sau schimba directia de rulare a acesteia. Banda este formata din unul sau mai multe straturi de material. Majoritatea, insa, au doua straturi: unul intern care confera rezistenta ansamblului si unul extern care poate fi fabricat, in functie de folosinta, din diverse materiale, precum silicon, poliester sau bumbac. De asemenea, materialul care este transportat poate fi cantarit fara ca sistemul sa fie oprit prin intermediul unui cantaragiu.
Benzile transportoare sunt folosite, intr-o forma sau alta inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Incepand cu transportul materiei prime pana la liniile de asamblare, de la scari rulante pana la benzile de la casele de marcat din interiorul supermaketurilor, indiferent de domeniu, aceste sisteme de transport au revolutionat industriile in care au fost folosite.

Bineinteles, asa cum am mentionat anterior, benzile transportoare nu ar putea fi posibile fara un dispozitiv care sa le puna in miscare: motorul electric, si in special cel care foloseste curentul alternativ, precum motoarele electrice de calitate superioara oferite de Braco care pot fi folosite atat pentru punerea in miscare a benzilor transportoare dar si la o multitudine de alte aplicatii industriale sau domestice.
Pentru a putea intelege mai bine motorul electric este important sa stim ce rol serveste. Motorul electric este un dispozitiv care are rolul de transformare a energiei electrice in energie mecanica. Pentru a realiza acest obiectiv cea mai simpla metoda este este folosirea un conductor prin care se va trece un curent electric, obtinandu-se astfel un electromagnet. Acest conductor este apoi plasat intr-un camp magnetic. Aici intra in scena legea fundamentala a magnetilor: polii opusi se atrag iar cei identici se resping. Datorita acestui principiu polii conductorilor vor fi tot timpul atrasi si respinsi de polii campului magnetic, obtinandu-se o miscare circulara constanta, cel putin pe durata alimentarii conductorului cu electricitate. Din punct de vedere al constructiei toate motoarele electrice poseda doua componente principale: statorul si rotorul.

Statorul este partea fixa si include carcasa, bornele de alimentare, armatura feromagnetica si infasurarea statorica. In functie de modul de configurare a motorului, actionand ca un camp magnetic si interactionand cu armatura pentru a crea miscare sau poate actiona ca armatura aflata sub influenta bobinei de camp a rotorului. Partea mobila se numeste, rotor, care este deobicei intern si este format dintr-un ax si o armatura ce sustine infasurarea rotorica. Intre cele doua componente exista o portiune libera numita intrefier, care are rolul de permite miscarea rotorului.

Asemeni benzilor transportoare, istoria motoarelor electrice incepe in secolul al XIX-lea cand au descoperite si inventate principiile si dispozitivele necesare crearii lor: bateria, generarea unui camp magnetic cu ajutorul unui curent electric si electromagnetul. Primul motor electric rotativ a fost creat in anul 1834 de Moritz Jacobi un inventator de origine prusca. Inventia va fi folosita in punerea in functiune a primei barci cu motor electric capabila sa transporte 14 oameni de-a lungul raului Neva la viteza de 5 km/h. De aici au urmat o multime de imbunatatiri si variatii care au facut din motoarele electrice sa fie raspandite la intregul intregii planete. De fapt, oriunde v-ati afla, este foarte probabil ca orice miscare mecanica din jurul dumneavoastra sa aiba la baza actiunea unui motor electric: de la mixer-ul pe care il folositi in bucatarie, la hard – discul calculatorului la masina electrica care va depaseste silentios si fara sa va polueze fonic sau chimic, sau, bineinteles, la banda transportoare care se invarte neincetat pentru mentinerea stilului de viata modern cu care suntem obinuiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>