In Romania este nevoie sa se schimbe mentalitatea despre psiholog

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Din pacate, in tara noastra rezistenta oamenilor in fata greutatilor vietii a scazut alarmant. In fiecare zi la televizor se prezinta cazuri care demonstreaza nevoia de cabinet psihologic.

Din pacate romanii evita sa apeleze la ajutorul psihologului, din cauza acesta sunt tot mai dese cazurile de:
-depresii care duc la sinucidere. Adolecenti, tineri aflati in floarea varstei, unii foarte dotati intelectual, se sinucid fiindca nu suporta o despartire de persoana iubita. Rani nevindecate si atmosfera infernala din familie au contribuit impreuna la conceptii eronate despre relatii, viata si iubire adevarata. Un psihic normal percepe dinamica relatiilor interumane, o persoana echilibrata intelege ca oamenii vin si pleaca, sentimentele se schimba, dar un om bolnav sufleteste considera ca simultan cu sfarsitul unei relatii se termina o lume.

Si cei care isi pierd locurile de munca clacheaza rapid, in loc sa caute o rezolvare a problemei.
-violenta fizica si verbala care degenereaza in uciderea partenerei si distrugerea viitorului copiilor.
Toate acestea se intampla fiindca oamenii considera rusinos sa se duca la psiholog de teama sa nu se auda vorbind despre acest lucru sau nu cred in virtutiile prihologiei. Multi oameni poarta in suflet rani adanci din copilarie sau traiesc cea mai cumplita criza de identitate si au nevoie de suport spiritual profesionist pentru vindecarea sufletului.
Din moment ce prejudecata a fost depasita si nevoia de psiholog constientizata, reusita tine si de alegerea psihologului potrivit dupa urmatoarele criterii:
-pregatire profesionala temeinica, parcurgerea unor cursuri de formare, rezultate concrete
-rezonanta sufleteasca dintre client si psiholog. Este posibil ca un psiholog foarte bun sa nu rezoneze cu clientul sau pacientul sa nu se poata deschide in fata psihologului
-pastrarea cu sfintenie a secretului profesional. Este foarte important ca psihlogul sa fie de incredere, iar pacientii sa aiba cuvinte de lauda despre activitatea sa profesionala.
-sa se numeasca Florentina Matreata fiindca ocupa primele pozitii in topul celor mai buni si empatici psihologi din Romania.
-sa aiba experienta in tratarea diferitelor probleme si conflicte interioare si exterioare
-sa stie sa eleboreze planuri personalizate de terapii in functie de personalitatea si problemele pacientului
-sa poata lucra diferentiat si eficient si cu copii, tineri si adolescenti, dar si cu adulti sau batrani.

Observati-va cu atentie copilul si la orice manifestare devianta care se repeta nu ezitati sa-l duceti la psiholog. Orice intarziere poate fi fatala, mai ales ca noua generatie manifesta in comportament sindromul „fulgului de nea” manifestat prin hipersensibilitate in fata problemelor vietii si clacare in cazuri dramatice care poate conduce dezastruos la sinucidere. Inca nu constientizam pe deplin nevoia de psiholog in aceste circumstante si din cauza acesta privim neputinciosi la cresterea ratei sinuciderilor. Parintii mai cred in educatia eronata cu ”pedepsele corporale” care nu face altceva decat sa adanceasca acest conflict dintra parinti-copii si sa degenereze situatia. Fobiile, atacurile de panica, sentimentul de invinovatire fata de tot ceea ce se intampla trebuie sa duca la psiholog.

Retrairea unor amintiri care vindeca nu este atat de dureroasa fiindca se face asistat, psihologul fiind alaturi de pacientul sau.
Sa speram ca romanii vor constientiza nevoia de psiholog, iar interventiile acestuia vor conduce la combaterea depresiilor si rezolvarea confictelor de orice natura in care este antrenat omul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>