Parchet din lemn de calitate, de la Kormos

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Daca vreti ca podelele dumneavoastra sa arate bine si fara covoare, atunci aveti nevoie de parchet masiv de la Kormos.ro.
Nu se stie sigur daca parchetul este o inventie frantuzeasca dar, daca ar fi sa ne luam dupa nume, n-ar fi cu totul exclus. De altfel, cuvantul „parchet” (care in sistemul de justitie are cu totul alte conotatii) a intrat in limba romana pe filiera franceza. In limba franceza veche, „parchet” (scris la fel, dar pronuntat cu totul altfel) era un diminutiv pentru „parc”, termen care initial desemna un spatiu inchis – si inca unul nu tocmai mare!
Cel care a impus moda parchetului din lemn masiv in toata Europa a fost Ludovic al XIV-lea. In „anul de gratie” (cum se spunea pe atunci) 1684, intendentul (sau cine se ocupa de partea administrativa) palatului de la Versailles si-a dat seama ca pardoselile de marmura reprezinta un pericol pe termen lung pentru structura de rezistenta a somptuosului complex de cladiri. Pe atunci, cand „reteta de fabricatie” a betonului nu fusese inca redescoperita (romanii, de exemplu, o cunosteau), grinzile si structura de rezistenta a planseelor se faceau din lemn de stejar. Pardoselile de marmura trebuiau spalate des, iar apa se infiltra, putand provoca putrezirea grinzilor de stejar. Dupa ce s-a consultat cu arhitectii sai, Regele Soare a ordonat inlocuirea marmurei cu parchet din lemn de stejar (care a fost lipit cu bitum fierbinte). Exemplul Curtii Regale a Frantei a fost urmat in curand de toata „lumea buna” din Europa – toti regii si imparatii si-au dorit „parchet de Versailles”, cum era numit modelul cu patrate dispuse in diagonale mari, despartite de lamele dreptunghiulare lungi.

artic. 6 kormos-parchet a7ea
De atunci, modelele de parchet au devenit din ce in ce mai sofisticate. Podelele palatelor imparatilor, regilor si nobililor precum si ale institutiile publice erau impodobite (nu, nu e nicio exagerare) cu parchete realizate din lemn de chiparos, abanos, cedru, mahon, cires, artar, nuc, hickory (nuc alb american, care este foarte rezistent) si alte tipuri de esente tropicale. Inclusiv din teck, care era supranumit „lemnul tare ca fierul”. Modelele, la inceput geometrice, au devenit din ce in ce mai elaborate, parchetaria transformandu-se, practic, intr-o arta.
Din epoca baroca incoace, gusturile in materie de mobilier si decoratiuni interioare s-au mai schimbat, acum punandu-se accent pe simplitate si functionalitate. Dar o buna parte din maiestria mesterilor parchetari de odinioara s-a pastrat. Urmasii lor de astazi dispun de utilaje performante, realizate dupa tehnologii „ultimul racnet” si, din acest motiv, pretul parchetelor din lemn, fie el si de esenta exotica, a scazut substantial. Astazi, foarte multi oameni isi pot permite parchete la fel de elaborate precum cel de la Versailles, la un pret infinit mai mic decat cel platit de Regele Soare.
Daca doriti sa vedeti cu ochii dumneavoastra parchet masiv de calitate, facut din lemn de stejar si de frasin, puteti face o vizita la sediul firmei Kormos, care este in comuna Visina din judetul Dambivita, pe Autostrada A1 Bucuresti-Pitesti la kilometrul 70.
Orarul este de luni pana vineri, intre orele 8:00 si 17:00, iar sambata intre orele 8:00 si 14:00. Puteti, de asemenea, da un e-mai pe adresele info@kormos-parchet.ro sau office@kormos-parchet.ro, trimite un fax la +40 245 725 222 sau telefona la +40 245 725 221 (fix) sau +40 725 224 842 (mobil).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>