Estetica dentara – tratamentul cu fatete dentare

Share the joy
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Fatetele dentare (uneori denumite fatete din portelan sau laminate realizate din portelan dentar) sunt niste cochilii subtiri, realizate la comanda, din materiale colorate similar cu restul dintilor pentru a acoperi suprafata frontala a dintilor cu scopul de a va imbunatati aspectul. Aceste cochilii sunt lipite de partea din fata a dintilor schimbandu-le culoarea, forma, dimensiunea sau lungimea. Sunt tot mai multe persoane care au inteles de ce este importanta estetica dentara si apeleaza la tratamente cu fatete dentare .

Fatetele dentare pot fi fabricate din portelan sau din materiale compozite si rasina. Fatetele din portelan rezista mai bine petelor decat fatetele de rasina si imita mai bine proprietatile de reflexie ale luminii naturale. Va trebui sa discutati cu dentistul despre cea mai buna alegere in ceea ce priveste materialul pentru fatete.

ivory_1

Cand aveti nevoie de fatete dentare?

 • Dintii decolorati – din cauza tratamentului canalului radicular, petele cauzate de tetraciclina sau alte medicamente, fluorura excesiva sau alte cauze sau prezenta unor plombe mari care au decolorat dintele
 • Dintii care sunt uzati
 • Dintii care sunt fisurati, ciobiti sau rupti
 • Dintii care sunt nealiniati, neuniformi sau neregulati
 • Dintii cu goluri intre eli (pentru a inchide spatiul dintre acesti dinti)

Care este procedura pentru obtinerea de fatete dentare?

Obtinerea unor fatete dentare necesita de obicei trei drumuri la dentist – unul pentru o consultatie si doua pentru a face si a aplica fatete. Un dinte sau multi dinti pot fi supusi simultan procedeului de acoperire cu fatete descris mai jos.

Planificarea diagnosticului si tratamentului

Acest prim pas implica participarea dvs. activa. Explicati medicului dentist rezultatul pe care incercati sa-l obtineti. In timpul acestei intalniri, medicul dentist va va examina dintii pentru a se asigura ca fatetele dentare sunt potrivite pentru dvs. si discutati despre ce va implica procedura si despre unele dintre limitarile sale.

De asemenea, stomatologul poate face radiografii pentru a vedea o imagine generala a dintilor.

ivory_2

Pregatirea

Pentru a pregati un dinte pentru  fatete, medicul dentist  va elimina aproximativ 1/2 milimetru de smalt din suprafata dintilor, care este o cantitate aproape egala cu grosimea fatetei care urmeaza sa fie adaugata pe suprafata dintilor. Inainte de a taia smaltul, veti decide daca este nevoie de un anestezic local pentru a amorti zona. Apoi, medicul dentist va face o simulare pentru a vedea daca exact ce fatete va trebuie – aceasta operatiune se numeste mulaj.

Acest mulaj este trimis la un laborator dentar, care, la randul sau, va construieste fateteul. De obicei dureaza 2-4 saptamani pentru ca medicul dentist sa primeasca fatetele din laborator. Pentru dinti foarte inestetici, pot fi plasate fatete dentara temporare.

Lipirea

Inainte ca fatetele dentare sa fie permanent cimentate la dintele dumneavoastra, medicul dentist le va plasa temporar pe dinte pentru a examina aspectul si culoarea acestora. Fatetele sunt ajustate si modificate dupa cum este necesar pentru a obtine o potrivire corespunzatoare; culoarea fatetelor poate fi ajustata. Apoi dintele  va fi curatat, lustruit si polizat pentru a permite buna lipire a fatetelor. Pe fatete se aplica un ciment special, iar fatetele sunt apoi asezate pe dinte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>