Vin alb de la Girboiu!

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Gama de vin alb Girboiu este o specialitate pe care orice iubitor de vin o adora, deoarece vinul alb este in esenta o bautura fina care merge impreuna cu preparate din peste, pui, legume sau fructe. Orice desert frantuzesc rafinat este mai buna alaturi de un pahar de vin alb Girboiu.

Exista o foarte mare varietate de vinuri albe: vinuri dulci, dulci sau seci … Vinul alb te poate surprinde prin combinatia de feluri de mancare, dar si prin bogatia soiurilor sale de struguri. Tot ce trebuie sa faceti este sa alegeti sticla de vin alb potrivita pentru o anumita ocazie sau pentru felul de mancare servit.Screenshot 2020-12-16 160553

Cunoasteti vinul: descoperiti soiurile de struguri ale vinului alb

Exista multe soiuri de struguri. Acestea sunt denumite mai frecvent soiuri de struguri. Iata o lista cu principalele soiuri de struguri albi, care se regasesc in selectia noastra de vin alb:

-Pentru vinurile din Alsacia: riesling, pinot blanc, gewurztraminer, silvan sau chiar tokay;

-Pentru Valea Loarei: veti fi mai degraba in prezenta chenin blanc, sauvignon, gamay, pinot gris, pepene galben;

-Pentru Languedoc Roussillon: veti gasi mai degraba soiuri de struguri precum Grenache, Clairette, Bourboulenc, Piquepoul, Roussanne, Marsanne si Rolle;

La randul sau, Burgundia detine in principal Chardonnay si o minoritate din Aligoté;

Bordeaux va ofera o mare varietate de soiuri de struguri care va vor oferi vinuri albe uscate sau vinuri dulci precum Sauternes. Principalele sale soiuri de struguri sunt semillon, sauvignon, ugni blanc, muscadelle si colombard.

Vinul alb poate varia drastic atat in ​​caracter, cat si in aroma, atunci cand este produs in diferite zone climatice. Un Chardonnay cultivat intr-o regiune racoroasa, de exemplu, poate avea aciditate ridicata si arome de fructe verzi, in timp ce acelasi strugure cultivat intr-un climat cald ar fi mai putin acid si ar afisa note de fructe tropicale. Cu toate acestea, procesul fundamental pentru producerea unui vin alb ramane acelasi. Iata detaliile noastre despre modul in care se produce exact vinul alb, acoperind tot ce trebuie sa stiti.

Probabil ati crezut ca primul pas este sa cultivati soiuri de struguri albi pentru vinul alb, dar interesant, puteti folosi si soiuri de struguri negri. Viile ar trebui sa fie plantate la 30-50 de grade de ambele parti ale ecuatorului pentru conditii perfecte de crestere a strugurilor, iar vinificatorii trebuie sa decida apoi ce soiuri sa creasca pentru a se potrivi climatului regiunii lor. Acestea sunt lasate sa creasca cel putin trei pana la cinci ani inainte ca orice fruct sa poata fi recoltat. Denumirile vor dicta, de asemenea, daca anumite soiuri nu ar trebui cultivate in anumite regiuni viticole.

Odata ce strugurii sunt plini si gata de cules, vinificatorul va incepe recoltarea. Locatia si apropierea podgoriei de ecuator vor determina cand incepe sezonul de recoltare. Pentru emisfera nordica, aceasta va fi de la sfarsitul lunii iulie pana in septembrie, in timp ce pentru emisfera sudica este februarie-aprilie. Vinificatorul va decide daca recolteaza manual sau cu masina, ceea ce va afecta pretul si calitatea vinului rezultat.

Poate cea mai distractiva parte a vinificatiei? Odata ce strugurii au fost recoltati si verificati pentru a asigura calitatea, unii vinificatori adopta metoda de moda veche de a zdrobi strugurii cu picioarele si mainile. O meserie veche, “murdara”, dar esentiala pentru descompunerea fructelor individuale intr-un suc. Acest lucru se poate face si folosind masini, daca doriti sa va mentineti curat!

Pentru a face vin alb, nu este nevoie de culoare din cojile de struguri in acelasi mod ca si pentru productia de vin rosu. Culoarea profunda si taninurile provin din pielea strugurilor, astfel incat contactul cu pielea in timpul fermentatiei confera vinurilor rosii nuantele lor de rubin si granat, precum si o senzatie de gura tanica. Aceste caracteristici nu sunt dorite pentru vinurile albe, asa ca vinificatorul preseaza intotdeauna strugurii inainte de fermentare pentru a indeparta complet cojile. Acesta este motivul pentru care strugurii negri pot fi folositi in productia de vin alb, deoarece aceasta etapa de presare indeparteaza pielea colorata, lasand doar pulpa palida si suculenta sa se transforme in vin.

Acum ati obtinut sucul de struguri, care este lipsit de orice sediment al pielii, urmatoarea etapa este fermentarea lichidului in vin! Sucul de struguri natural zaharat este introdus in rezervoare de fermentare din otel inoxidabil sau butoaie de stejar cu drojdie, declansand o reactie care transforma zaharul in alcool si dioxid de carbon. Pentru vinul alb, strugurii sunt fermentati timp de doua pana la patru saptamani la o temperatura scazuta de 12-22 grade (mult mai mica decat rosu) pentru a permite trecerea aromelor delicate.

Pentru vinurile albe premium, imbatranirea in butoaie de stejar este o parte importanta a procesului de vinificare. Acesta adauga arome unice de paine prajita, vanilie, condimente si uneori nuca de cocos prin reactiile chimice lente care apar in butoi pe parcursul maturarii. Vinul rezultat va fi probabil tulbure si tulbure.

Crama Girboiu are cea mai buna gama de vin alb la preturi foarte bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>